فعالیتهای گروه فردای سبز شریف در سال 98 در زمینههای مختلفی که جزء ماموریتهای این گروه تعریف شده است با جدیت پیگیری شد که مجموع هزینههای صورت گرفته برای این فعالیتها در سال 1398 بالغ بر 13 میلیارد ریال میشود و میتوان شرح این فعالیتها را در چهار فصل مختلف ارائه داد که عبارت میشوند از:
در ادامه مجموع ارزش ریالی فعالیت فردای سبز در زمینههای مختلف در جدولی گردآوری شده است تا نمودی از سطح فعالیتها در هر عرصه باشد. پس از آن شرح هر یک از این موارد آمده در بالا به صورت فصلهای جداگانه آمده است.
با وقوع سیل در ابتدای سال 98 در چندین استان کشور، تیم جهادی گروه فردای سبز شریف از تاریخ 15 فروردین ماه عازم مناطق سیلزده استان لرستان شد و از همان زمان نیز شروع به جمعآوری کمکهای مردمی جهت مردم سیلزده نمود. فعالیت برای سیلزدگان استانهای لرستان خوزستان تا دیماه سال 98 ادامه داشت، و با وقوع سیل در استان سیستان بلوچستان، تیم جهادی جهت بررسی اوضاع عازم مناطق سیلزده آن استان شده و کمکرسانی به سیلزدگان از طریق جمعآوری کمکهای نقدی و رفع برخی نیازهای خانوادههای سیلزده این مناطق ادامه یافت.
به این ترتیب طی حدود 12 ماه فعالیت فردای سبز برای سیلزدگان لرستان و خوزستان و سیستان و بلوچستان، مجموعا بیش از 412 میلیون تومان کمک جمعآوری شده، به صورتهای مختلف به این عزیزان رسانده شد که 340 میلیون تومان از آن صرف امدادرسانی به سیلزدگان لرستان و خوزستان و 72 میلیون تومان از آن جهت کمک به سیلزدگان سیستان و بلوچستان مصرف شد.
در جدول زیر خلاصه چگونگی اهدای این کمکها به نیازمندان سیلزده آورده شده است.
اردوی جهادی فردای سبز در منطقه پلدختر، از 17 فروردین ماه آغاز شد و آخرین نفرات از جهادگران 31 فروردین ماه پلدختر را ترک کردند و به این ترتیب حدود 60 نفر جهادگر در این حرکت جهادی حضور یافتند. مبالغ مصرف شده برای کمکها در این مرحله از امدادرسانی به صورت زیر بوده است:
64 میلیون تومان صرف آذوقه و پخت غذا
11 میلیون تومان صرف خرید و تامین تجهیزات مورد نیاز برای خدمت رسانی به سیلزدگان مانند بیل و سطل و لجنکش و ...
2.5 میلیون تومان صرف حمل و نقل افراد و اقلام، و
3.5 میلیون تومان صرف تدارکات و هزینههای جانبی از قبیل دارو و درمان برای جهادگران و موارد متفرقه دیگر شد.
همچنین با پیگیری جهادگرانی که در اردوی فروردین ماه حضور داشتند و شناسایی دانشآموزانی که سیل تمام امکانات تحصیلشان را از بین برده بود، در نیمه اردیبهشت ماه مبلغ 3 میلیون تومان کتاب درسی و کنکور و کمک درسی برای استفاده مشترک حدود 20 نفر از این دانشآموزان تهیه شد.
پس از آن، از ابتدای تابستان 98 تا نیمه دیماه 98، عمده تمرکز فردای سبز روی شناسایی خانوادههای سیلزده نیازمندی بود که اقلام ضروری برای زندگی به ایشان نرسیده بود، به این ترتیب که با رابطهای محلی این خانوادهها شناسایی شده و پس از تعیین نیازهای ضروری هر خانواده، اقلام مورد نیازش خریداری و تحویل میشد. در نتیجه برای 31 خانواده سیلزده و نیازمند لرستان و خوزستان اقلام ضروری زندگی از قبیل فرش، یخچال، لباسشویی، کولر، و بخاری تهیه و به ایشان اهدا شد که مبلغ پرداختی بابت آنها مجموعا 217 میلیون تومان بوده و مورد انتهایی آن در 12 دیماه 98 پرداخت گردید. از این 31 خانواده، 11 خانواده در استان خوزستان و مابقی مربوط به استان لرستان بودهاند.
در همین بین، خانوادههایی شناسایی شدند که در عین نیازمندی و محرومیت، امکانات شغلی خود را هم در سیل از دست داده بودند که برای دو کارگاه اینچنینی در مجموع حدود 18 میلیون تومان جهت خرید تجهیزات و برخی مواد اولیه پرداخت گردید که تجهیز یکی از آنها در مردادماه و دیگری در دیماه 98 انجام شد. ضمن اینکه به یک خانواده سیلزده که دچار بیماری کلیوی شده بود نیز در تیرماه مبلغ 800 هزار تومان جهت درمان اهدا شد.
همچنین برای بازسازی یک خانه که در اثر سیل دچار تخریب جدی شده بود و خانوادهای پرجمعیت در آن سکونت داشتند و با وامهای دولتی نتوانسته بودند خانه را کامل کنند، مبلغ 20 میلیون تومان در آبان ماه اختصاص داده شد که این خانه نیز به لطف الهی تا آذرماه تکمیل شد.
با وقوع سیل در استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان در دیماه سال 98، که به مناطقی از جاسک تا چابهار و نیکشهر آسیب زد، از دیماه فعالیت فردای سبز برای سیلزدگان در این مناطق آغاز شد و ضمن اینکه یک دستگاه پمپ کفکش به منطقه برده شد و به مبلغ بیش از یک میلیون تومان هم لوله برای آن تهیه شد و مورد استفاده گروههای جهادی قرار گرفت، با شناسایی از مردم مستند و کمبضاعتی که در مناطق آسیبدیده از سیل سکونت داشتند، برای 20 خانواده از ایشان اقلام گوناگونی زندگی، از آذوقه خوراکی تا یخچال و فرش و کولر تهیه و به ایشان اهدا شد. همچنین برای 56 خانواده از یک روستای سیل زده نیز با توجه به مشکلات مردم آن در تامین آب و پخت نان، تعداد 28 تنور و 13 تانکر آب تهیه و به ایشان اهدا گشت.
همچنین برای یکی از این خانوادهها که با وضع نابسامانی در جایی با فاصله از روستا زندگی میکرد و به برق دسترسی نداشتند، ۵۰۰ متر کابل برق مناسب کشیده شد تا از نعمت برق برخوردار شده و بتوانند یخچالی که خریداری شده و به ایشان اهدا شد را مورد استفاده قرار دهند.
به این ترتیب مجموعا حدود 72 میلیون تومان صرف امدادرسانی به سیلزدگان سیستان و بلوچستان شد و با توجه به برآوردی که از برخی نیازمندیها در استان صورت گرفت، به لطف الهی امدادرسانی به سیستان و بلوچستان ادامه خواهد یافت.
تصاویر برخی از کمکهای صورت گرفته در جریان سیل پلدختر، سیستان و خوزستان
یکی از برنامههای مستمر فردای سبز شناسایی خانوادههای نیازمند و پیگیری رفع نیازهای اساسی آنها است. این خانوادهها معمولا از طرق مختلف به فردای سبز معرفی میشوند و پس از تشکیل پرونده و جمعآوری اطلاعات آنها، روند شناسایی از آنها آغاز شده و در صورتی که به لحاظ معیشتی در تنگنا بوده و دچار اضطرار برای نیازهای ضروری زندگی خود تشخیص داده بشوند، کمکهای مورد نیازشان در حد توان گروه به ایشان اهدا میشود.
یکی از مهمترین این کمکها مربوط به خانوادههایی است که به طور عادی در تامین خوراک هم دستشان تنگ است، فلذا فردای سبز در دورههای تقریبا دو ماهه اقدام به اهدای بستههای ارزاق به ایشان میکند که متناسب با وضعیت اقتصادی خانواده و تعداد اعضای آن، حجم بسته مربوط به هر خانواده تعیین میشود و نوعا شامل برنج، گوشت، مرغ، روغن، ماکارونی، رب، چای، خرما و برخی اقلام ضروری دیگر است.
هزینه تهیه این اقلام با کمک نیکوکاران تامین شده و امور اجرایی این برنامهها با همت دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف انجام میشود، به این ترتیب که اقلام خریداری شده به دفتر فردای سبز در دانشگاه منتقل شده و طی برنامههای عمومی توسط دانشجویان و دانشگاهیان بستهبندی میشود و سپس با کمک دانشجویان و فارغ التحصیلان و اساتید و مرتبطینی که وسیله نقلیه دارند، به خانههای نیازمندان برده شده و اهدا میشود.
طی سال 98 پنج برنامه اهدای ارزاق در ماههای اردیبهشت (ماه مبارک رمضان)، مرداد، مهر، آذر، و اسفند برگزار شد که طی آنها به ترتیب به 180 خانواده، 100 خانواده، 120 خانواده، 100 خانواده، و 260 خانواده بستههای ارزاق اهدا شد و مجموعا 278 میلیون تومان از کمکهای نیکوکاران صرف آن گردید.
برنامههای خیریهای دیگری نیز در سال 98 به صورت جمعی انجام شد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین مجموعه خیرین گمنام شریف هم (که هماکنون مجموعه ی مستقلی است) تا مرداد ۹۸ ذیل گروه فردای سبز مشغول به خدمترسانی بود (که فعالیت اصلی آنها تامین کمک برای درمان کودکان بیمار خانواده های نیازمند بوده است)، و در مدت مذکور در سال ۹۸، برای ۵۷ کودک اقدام به تامین کمک برای درمان نمودند که مجموعا برابر ۸۳ میلیون تومان شد. همچنین ۶ میلیون تومان توسط خیرین گمنام شریف برای کودکان مظلوم یمن نیز جمعآوری شده و توسط فردای سبز به حسابهای مربوطه پرداخت گردید.
دیگر فعالیتهای فردای سبز در سال 98 برای تامین نیازهای مختلف زندگی نیازمندان که به صورت کمک موردی به خانوادهها بوده است در زمینههای مختلف کمک جهت اشتغال، تامین مسکن، درمان و دیگر نیازهای زندگی ایشان بوده است نیز در جدول ابتدایی این گزارش قابل مشاهده است.
نکته حائز اهمیت آن است که با فراهم شدن امکان اعطای وام از طریق بانک رسالت و از محل منابع فردای سبز، در سال 98 بالغ بر 10 وام رسمی از این طریق تعریف و اهدا شد که مجموعا مبلغ آنها حدود 95 میلیون تومان بوده است که یک فقره از آن وام 17 میلیون تومانی جهت 30 زائر اربعین بوده است که از طریق اعطا به کاروان بابت افراد نیازمند انجام شد. به این ترتیب امکان اینکه افراد مبالغ خود را به صورت سپرده در اختیار فردای سبز قرار دهند تا با آنها اقدام به اعطای وام قرض الحسنه به نیازمندان نماید و هر زمان که افراد وجه خود را نیاز داشتند، فردای سبز مبلغ سپرده ایشان را عودت دهد نیز فراهم شده است.
همانطور که در قسمتهای قبل نیز بیان شد، یکی از فعالیتهای اصلی دانشجویی در فردای سبز، برگزاری برنامههای اهدای ارزاق به خانوادههای نیازمند است که در قسمت قبل توضیحات آن به طور کامل ارائه شد.
در زمینه فعالیتهای جهادی، در سال ۹8 یک اردوی جهادی در فروردینماه در مناطق سیلزده استان لرستان در شهرستان پلدختر برگزار شد که آمارهای مالی مربوط به آن نیز در قسمت مربوط به سیلزدگان آمده است.
همچنین اردوی جهادی دیگری در تیرماه سال 98 در مناطق محروم خراسان شمالی در دهستان لیفان برگزار شد که مجموعا در این اردو هزینههای زیر صورت پذیرفت:
فعالیتهای عمومی دانشجویی دیگری نیز در سطح دانشگاه در طول سال 98 اجرا شد که مهمترین آنها عبارت بود از:
که مجموعا هزینه این امور به همراه ساخت مستند جهادی و امور تبلیغی و ترویجی مربوطه بالغ بر 6 میلیون تومان شد.
با توجه به اینکه مجوز فعالیت موسسه خیریه فردای سبز شریف از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اخذ شده که تصویر آن نیز در زیر آمده است، با توجه به مقررات مرجع صدور مجوز، لازم است که فردای سبز دارای یک دفتر در خارج از محیط دانشگاه باشد.
به همین یکی از غرفههای مسجد دانشگاه صنعتی شریف که در خیابان آزادی میباشد به عنوان دفتر فردای سبز در خارج دانشگاه اجاره شده است. اجاره این دفتر نیمه اول سال 98 ماهانه 2 میلیون تومان بود که با تمدید قرارداد در مهرماه، اجاره ماهانه در نیمه دوم سال 98 برابر 4 میلیون تومان شد.
همچنین فردای سبز جهت انجام فعالیتهای حرفهای خیریه از قبیل شناسایی خانوادههای معرفی شده، تشکیل پرونده، رسیدگی به امور مالی و حسابداری، پیگیریهای حقوقی و اداری و امثال اینها نیازمند فعالیت برخی از افراد به صورت شاغل در مجموعه است که میبایست حقوق ایشان به صورت ماهانهای پرداخت شود. در ابتدای سال 98 دو نیرو در فردای سبز شاغل بودهاند که با رشد فعالیتها و انسجام کارها، در انتهای سال 98 تعداد شاغلین به 5 نفر رسید.
عمده هزینههای اجرایی فردای سبز، مربوط به همین دو مورد، یعنی اجاره دفتر و هزینه افراد شاغل در گروه است، که این هزینهها به صورت مجموعی در سال 98 به تفکیک عبارت میشوند از:
باقی هزینههای اجرایی و اداری مربوط به رفت و آمدها و قبوض و هزینه امور اداری و خدمات بانکی و امثال آن میباشد.
شایان ذکر است که مطابق اطلاعرسانیهای انجام شده در سایت و کانالهای گروه، فردای سبز میتواند تا ده درصد از کمکهای رسیده جهت امور خیر و کمک به نیازمندان را برای هزینههای اجرایی و امور اداری مجموعه هزینه نماید. باید توجه داشت که وجوهات شرعی از این مورد مستثنی بوده، و مبالغی که به عنوان وجوه شرعی (مانند خمس، سهم سادات، فطریه، کفاره و مانند آنها) به فردای تحویل داده میشود، تماما مطابق با محل مصرف آنها هزینه شده و اجازه اختصاص هیچ بخشی از آنها برای غیر محل مصرف شرعی آنها وجود ندارد.
اما در سال 98 با همت هیئت امنای فردای سبز و افراد آشنا و فعالین حال و سابق فردای سبز که ارتباط نزدیکی با گروه دارند، تمام هزینههای اجرایی فردای سبز با کمک خاص حامیان نزدیک به فردای سبز تامین شد و صرفا کمکهایی که توسط این افراد جهت مصرف آزادانه یا صرفا جهت مصرف در امور اجرایی به فردای سبز اهدا شده بود برای این موارد صرف شد و هیچ بخشی از کمکهای خیریهای که توسط نیکوکاران عزیز جهت نیازمندان اهدا شده بود در این موارد هزینه نشد. امید آن میرود که با کمک بیشتر حامیان عزیز جهت تامین هزینههای اجرایی فردای سبز، همچنان بتوان تمام این هزینهها را از همین محل تامین نمود و نیازی به استفاده از بخشی از ده درصد از کمکهای خیریهای جهت این امور نباشد.
به امید فردای سبز