Logo خیریه فردای سبز شریف
از زبان مسئول سفر

از زبان مسئول سفر

✍️ سیدشهاب‌الدین میرحسینی / شمارۀ ۵

اوّلین و مهم‌ترین بخش سفر سبز یافتن مقصد سفر بود. جایی باید انتخاب می‌شد که در آن پروژۀ عمرانی مناسب دانشجوهای درس‌خوان شریفی که اکثراً تجربه‌ای در بنایی ندارند، موجود باشد. از طرف دیگر، باید می‌توانستیم که این پروژه را در وقت محدود به پایان برسانیم. برای این کار، باید گزینه‌های مختلفی را در مکان‌های مختلف یافته و مورد بررسی قرار می‌دادیم تا به گزینۀ مطلوب برسیم.

طی سال‌های اخیر، گروه جهادی دانشگاه شریف هدف خود را تمرکز بر استان خراسان شمالی که محروم‌ترین استان کشور می‌باشد، گذاشته‌است. با توجّه به این ترجیح، پروسۀ انتخاب محل، امسال، در اواسط فروردین کلید خورد. پس از وارسی پروژه‌های مختلف عمرانی در نهایت روستای حمید و مدرسۀ شهید اکبرزادۀ آن که تنها کلاس‌ آن در کانکس تشکیل می‌شد، به‌عنوان پروژۀ عمرانی سفر در نظر گرفته شد. البته پروژۀ دیگری هم در روستای حمید وجود داشت که ساخت خانۀ یکی از نیازمندان روستا که تحت پوشش کمیته امداد زندگی می‌کند، بود. علاوه بر فعّالیت‌های عمرانی، فعّالیت‌های آموزشی، فرهنگی، مطالبه‌گرانه و پزشکی نیز جزء برنامه‌های اردو بودند. با توجّه به حجم بالای فعّالیت‌ها، اردو نیاز به تیم‌چینی دقیق و مشخص کردن مسئول برای هربخش از کارها داشت تا برنامه‌ریزی و پیگیری کارها تا روز اردو و اجرای آن‌ها در حین آن به‌درستی پیش بروند. با توجّه به فاصلۀ زمانی نسبتاً زیاد شروع کارها با اردو، تصمیم‌گیری و تقبّل مسئولیت‌ها توسط بچه‌ها سخت بود؛ امّا به لطف خدا و با همراهی فعّالین و رفقای پای کار خیریه ستاد اردو تشکیل شد؛ البته گاهی به دلیل برخی مشکلات بچّه‌ها نیاز به تغییر در جایگاه‌های مختلف پیش می‌آمد، که هرطور که بود، به خیر گذشت.

اردو بعد از اتمام امتحانات پایان‌ترم بهار برگزار شد. ما امّا نمی‌توانستیم اردو را بلافاصله بعد از آخرین روز امتحانات برگزار کنیم؛ چون برای پیگیری نهایی و آماده‌سازی منطقه نیاز به یک تیم پیش‌قراول بود که یک تا دو روز زودتر دست به کار شوند. از طرف دیگر، گذر از فشار امتحانات نیاز به استراحت داشت و زمان اردو با لحاظ این نکته تعیین شد. مدت زمان اردو هم یک روز بیشتر شد تا روز آخر به زیارت دانشجویان از مشهدالرضا اختصاص یابد.

پس از تعیین زمان خود اردو، زمان انتشار رسانه‌ای وضعیت مقصد و دیگر جزئیات سفر برای جذب منابع مالی و البته ثبت‌نام دانشجویان داوطلب رسید. جذب منابع مالی با همّت خیّرین که از هر طیف و گروهی بودند، به‌خوبی پیش رفت. تصمیم‌گیری برای نحوۀ ثبت‌نام و انتخاب افراد مناسب برای  اردو هم مانند یافتن مسئولین ستاد اردو سخت بود. این اردو برای عموم افراد شرایط مساعدی نداشت و خیلی‌ها با تردید برای آن ثبت‌نام می‌کردند. با گذشت زمان، کم‌کم ثبت‌نام‌کنندگان به تعداد مطلوب رسیدند. برای اطمینان لازم بود تا با ثبت‌نام‌کنندگان اردو مصاحبه‌ای انجام شود تا شرایط مقصد و شرایط رفت‌و‌آمد را کامل و دقیق بدانند و با دیدی درست در اردو حضور یابند.

نوبت به تهیۀ ملزومات اردو رسید. مصالح مورد نیاز عمرانی از جمله سیمان، ماسه، آجر و تجهیزاتی چون بیل و همچنین اقلام مورد نیاز تدارکات همانند برنج و علاوه بر آن لوازم مورد نیاز دندانپزشکی باید در هفتۀ منتهی به اردو تهیه می‌شدند. به غیر از مصالح عمرانی و تجهیزات مورد نیاز که بیشتر سعی می‌شد از سازمان‌های مختلف و مردم منطقه گرفته شوند، هزینۀ هر یک از موارد فوق با کمک خیرین تأمین گشت.

کار ما همۀ ماجرا نبود و برای پیشرفت و به ثمر رساندن این کار خیر در روستای حمید باید مسئولین را پای کار می‌آوردیم و در کنار مردم در جایگاه مطالبه‌گری می‌ایستادیم. پیگیری مشکلات روستا و یافتن ارتباط با مسئولین جهت حل آن‌ها از مسئولیت‌های تیم فرهنگی اردو بود. با این وجود، در موارد مهمی چون عدم دسترسی مناسب منطقه به آب، کار به اینجا ختم نمی‌شود و شاید به عزمی ملّی نیاز باشد.

در نهایت، امیدواریم این فعّالیت‌های خیریه خاطره‌ای زیبا برای دانشجویان به جا گذاشته باشند و یادگار ماندگاری برای مردم روستای حمید باشند.